2021-02-23 08:57:25• hírek • Bede Emőke

Durván visszaestek januárban a gépjármű-bejegyzések

A Gépkocsigyártók és Importőrök Egyesülete (APIA) által hétfőn közzétett kimutatás szerint 2021 januárjában 52,2 százalékkal kevesebb személyautót jegyeztek forgalomba, mint a tavalyi év első hónapjában, s a haszongépjárművek esetében is csökkenés figyelhető meg – igaz, nem olyan drasztikus, mint a kocsik tekintetében (-11,9 százalék). Az egyetlen szegmens, ahol a mutatók felfelé ívelnek, az az elektromos autók csoportja, melyekből 17,9 százalékkal többet jegyeztek forgalomba, mint 2020 januárjában.

A bejegyzések kapcsán tapasztalt általános visszaesés (-46,6 százalék) azért is különösen húsbavágó, mert a tavalyi esztendő utolsó négy hónapjában jóval több gépjárművet írtak forgalomba, mint egy évvel korábban, a koronavírus-járvány okozta válság előtt. Ám ez a drasztikus visszaesés nem csak Romániában érhető tetten, hanem a kontinens más országaiban is: Spanyolországban például 51,1 százalékkal csökkentek a bejegyzések, Németországban 31,1 százalékkal, Hollandiában pedig kereken 20 százalékkal kevesebb járművet írattak be.


Visszatérve a hazai piacra, a legtöbb bejegyzett gépjárművet nem meglepő módon a Dacia adta (1.160 db), de szorosan ott van a nyomában a Ford is (987 db). Az élmezőnybe sikerült még bekerülnie a Toyotának (764 db), a Hyundainak (661 db), a Volkswagennek (542 db), a Skodának (468 db) és a Mercedesnek (465 db) is. Amennyiben kifejezetten a személyautókra szűrjük az adatokat, ugyanez a kép rajzolódik ki, ugyanakkor kiderül az is, hogy a legnépszerűbb modell a 2021-es év első hónapjában a Dacia Logan volt – igaz, tavalyhoz képest 75,5 százalékkal visszaesett a frissen bejegyzett Loganok száma. A második legnépszerűbb típus a Ford Puma volt, a dobogó harmadik helyére pedig az ugyancsak a Fordhoz tartozó Focus került. Őket a Hyundai i20 és a Dacia Sandero követte.


Még mindig tart a környezetkímélő autók térhódítása

Az APIA által összesített adatok szerint 2021 januárjában benzines autókból 8,6 százalékkal kevesebbet jegyeztek be, mint egy évvel korábban, így piaci arányuk 59,2 százalékra esett. Csökkent a dízelek iránti igény is, noha ebben az esetben mindösszesen csak 0,3 százalékpontos visszaesést mutatnak a számok a tavalyi év első hónapjához képest. Más képet rajzolnak ki azonban a „zöld”, azaz az elektromos és hibrid hajtású autók. Az előző hónapok tendenciáit követve tovább nőtt a bejegyzésre került zöldek száma: a tavalyi év ugyanezen időszakához képest, 5,4 százalékról 14,3 százalékra nőtt a piaci részesedésük.


Mi a helyzet Szatmár megyében?

Szatmár megyében az idei év első hónapjában 699 személyautót regisztráltak, mely mintegy 10 százalékos csökkenést jelent a 2020-as év januárjához képest. A bejegyzett autók egy ötödét (151 db) a Volkswagen adta, a második helyre pedig a cégcsoport másik tagja, az Audi került (98 db). A Mercedes-Benz 69, a BMW pedig 67 személyautóval volt jelen a januári kimutatásokban. Nem minden márka képviseltette azonban magát ilyen nagy számban: Miniből és Saabból például csak kettő érkezett, a múlt hónap kuriózuma azonban egyértelműen egy 2021-es, összkerékhajtésú Bentley Bentayga lett, melynek motorterében egy V8 dorombol, s melyért több mint 200 ezer eurót kellett kicsengetnie az új tulajdonosnak. Nem meglepő tehát, hogy céges autóként lett bejegyezve az impozáns járgány.
 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: